T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Amasya Gümüşhacıköy İlçe Halk Kütüphanesi

TARİHÇE

GÜMÜŞHACIKÖY İLÇE HALK KÜTÜPHANE MÜDÜRLÜĞÜ TARİHÇESİ

 

 

            İlçemizde ilk kütüphane Çocuk Kütüphanesi olarak Milli Eğitim Müdürü Nail ALPAR tarafından 27.05.1957 yılında Kemalpaşa İlkokulu’nun bir sınıfında masrafı Özel İdare Bütçesinden karşılanan 12 masa ve 7 sandalye getirilerek açılmıştır.

 

     18.10.1957 tarihli onayla Ali Galip TUNCAY bu kütüphaneye Öğretmen Kütüphaneci olarak atanmıştır.

 

      Kemal Paşa İlkokulu’ndan yer olmadığından aynı tarihlerde Eski Halkevi Binasının sahne kısmına taşınmıştır. Kütüphanede okunacak kitap olmadığından Ali Galip TUNCAY ve Öğretmen Ahmet ANKARALI şahsi kitaplarını okunmaya koyarak kütüphane faaliyete geçirilmiş, daha sonra halktan toplanan bağışlarla Çocuk Kitapları temin edilmiş, bilahare Belediye ve Özel İdare bütçelerinden cüzi ödenekle beslenmiştir.

 

      13.03.1960 tarihinde çıkan yangınla kitap zayiatı vermeden kurtarılmış ve 25.05.1960 tarihinde Işık İlkokulu’nun bir sınıfına taşınmıştır.Okulların açılması ile Ekin Pazarındaki Belediyeye ait Hacı Nadir Baba Türbesi’nin üst kısmı olan Eski Demokrat Parti Binasına 17.10.1961 tarihinde taşınmıştır.

 

      En yoğun faaliyetlerini bu binada gösteren Çocuk Kütüphanesi halkında okuma arzularını karşılamak üzere 1962 yılında Kütüphane Açma Yaptırma Onarma ve Yaşatma Derneğini kurmuş ve aynı yıl dernek tarafından masrafları karşılanarak Halk Kütüphanesi kiralık bir binada hizmete açılmış, devletten kitap yardımı başlamıştır.

 

     Her iki hizmette Ali Galip TUNCAY tarafından yürütüldüğünden hizmet aksamaması için kitaplar Çocuk Kütüphanesine taşınmış ve böylece iki hizmet bir arada yürütülmüştür.

 

      Bina kafi gelmediğinden dernekçe bina yaptırma girişimleri sürerken mülkiyeti hazineye ait eski Halkevi Binasının cezaevinden boşalan ve harap hale gelen kısmı dernekçe 49.000 liraya esaslı onarımı 1970 yılı Aralık ayında tamamlanarak içine taşınılmıştır. Binanın onarılan kısmı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nce 03.09.1971 gün 3121-2 323/19459 sayılı yazıları ile Kütüphaneler Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilmiştir.

 

       Binanın yerine Kültür ve Turizm Bakanlığı katkıları ve yatırımları ile 1991 yılında halen kullanılan kütüphane hizmet binasının inşaatına başlanmış, 1992 yılında hizmete girmiştir. Bina Kültür ve Turizm Bakanlığına aittir.

 

      Bina 1202 metrekarelik arsa üzerine yapılmış olup 3 katlıdır. Isınma sistemi kaloriferli ve kömür yakılmaktadır. Zemin katta depo, sığınak, kalorifer odası, kaloriferci dinlenme odası, birinci katta Okul Öncesi Bölümü, Engelli bölümü, 112 kişiye hitap eden ses düzeni bulunan çok maksatlı salon (konferans salonu), Lavabo ve Engelli lavabosu İkinci katta ise Çocuk Bölümü, Yetişkin Bölümü, 20 adet bilgisayarı bulunan internet evi, Kız/Erkek  Lavabosu ve idari kısım bulunmaktadır.